Художествена галерия „Станислав Доспевски” представя творби на пазарджишкият художник Георги Донов (1944 г. – 2002 г.).

Изложбата е посветена на 70 години от рождението на автора, прибилизително толкова са и творбите в изложбата.

Георги Стоянов Донов е роден на 26 декември 1944 г. в град Пазарджик, 25 декември 2002 г. напуска този свят. Той е художник и преподавател. През 1999 г. заслужено приема титлата доцент в катедра „Изобразителни изкуства” към Педагогическия институт в град Пазарджик, филиал на ПУ „Паисий Хилендарски”. Носител е на множество награди за живопис.
Творбите за предстоящата изложба са предоставени от наследниците на художника.
Изложбата ще бъде открита на 21 ноември /петък/ 2014г. от 17.30 часа в ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик.
Георги Стоянов Донов
70 години от рождението на художника

Георги Донов е роден в град Пазарджик на 26 декември 1944 г.. Висшето си образование завършва през 1970 година във ВПИ „Братя Кирил и Методий” Велико Търново, специалност „Живопис” при доц. Александър Терзиев.
От 1973 г. работи като главен асистент в катедра „Изобразителни изкуства” към Педагогическия институт в град Пазарджик, филиал на ПУ „Паисий Хилендарски”.
Член е на Съюза на българските художици, Представителството на СБХ в Пазарджик и Дружеството на пазарджишките художници.
Участва в национални и международни изложби (Карлмарксщат, Германия - 1976 г., Удине, Италия - 1990г., Вашингтон – 1993 г., Солун - 1995 г., Залцбург, Австрия - 1996 г.). Организира седем самостоятелни изложби в Пазарджик, две в салона на СБХ в София на „Шипка” 6 (1994 г. и 1995 г.) и една в Залцбург през 1996 г. Участва в международни пленери: Германия - 1976 г., Пловдив - 1989 г. и Смолян - 1990 г.
Има реализирани три хепънинга. „Първата копка” реализиран в Пазарджик, който добива популярност и е публикуван на корицата на списание „Изкуство”, бр. 3/1990 г.
Носител е на награда на името на Станислав Доспевски от изложба „Стил” - 1994 г., награда на името на Георги Машев – 1995 г., награда за живопис от Дружество на пазарджишките художници - Пазарджик - 1991 г. и 1994 г.
През 1999 г. Георги Донов е доцент в ПУ „П. Хилендарски”.
В печатните медии като вестниците „Култура” „Изкуство”, „Арт-клуб”, „Лъч”, „Литературен вестник”, „Знаме”, „Марица”, „Виделина” има десетки публикации, репродукции на негови творби и рецензии за тях.

Думи и мисли на художникът:

Из интервю на Неда Николова от в-к „Знаме” , бр. 249 /22.12.1999 г.

„Експериментът за мен не е цел, а средство да дам онова, което нося в себе си.”
„Във фигуралните композиции, черпя много от фолклора, както са правели и правят много колеги. За това стилът ми е декоративно – живописен. Декоративното изкуство в народното творчество има много големи традиции ...”Из статия от в-к „Демокрация” от 10 май 1997 г.

В контактите си и работата си с Димитър Казаков-Нерон, Георги Донов споделя негови думи в интервю за вестник „Демокрация” от 1997 г.:
„ ... Той казваше : „Който е художник, кал да стисне в ръцете си и ще направи изкуство”... Трябва да знаем, че българското изкуство има дълбоки корени, мощно стебло, то е дарявало и ще дарява света със златни плодове. Трябва да направим така, че част от тези плодове да останат и в нашия двор...”

Във в-к „Виделина” от 26 декември 1995 г., Цветанка Убинова пише за художика с по-широк поглед:
„Музиката е другото, което силно обича и силно усеща, макар че не може да свири и пее, а още по-силно усеща поезията. В нея цени красотата на формата, но задължително и присъствието на душата. Потопен в прозрачния свят на изкуството, не отвръща на мръсотиите в живота, а обидата превръща пак в изкуство.”

Поетично и лично от художникът Георги Донов:
Любовта е миг
обречен на вечност.
Любовта е стих
роден от роман.
Любовта е песен
на птица в полет.
Любовта е остров
в океан от самота.
Любовта е вълна
прегърнала бряг.
Брегът е белязан
от солени рани.
Публикувано на 18 Nov 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews