ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ” ПАЗАРДЖИК130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СИРАК СКИТНИК

20 юни 2014 г. – 31 август 2014 г.
ОТКРИВАНЕ: 20 юни 2014 г. от 18:00 ч.

Настоящата експозиция е редуциран вариант на изложбата, организирана в залите на Софийска градска художествена галерия с куратори Красимир Илиев и Пламен В. Петров. Тя очертава развитието на художника като живописец, проследявайки отделните етапи в творческия му път и собственото му разбиране за изкуство. От първите ярки живописни опити на Сирак Скитник при обучението му в Санкт Петербург (1908-1912г.), през произведенията създадени в смутните военни години между Балканската и Първата световна война до ярките произведения, с които автора организира две свои самостоятелни изложби (1933 и 1935г.), публиката ще се срещне с необятната колористична умелост на художника. Посетителите на галерията ще видят едни от най-известните негови произведения, а също така фрагменти от най-значимите му теоретични текстове, актуални и сега.
За своето време Сирак Скитник е може би най-модерният български художник и това признание получава приживе от две личности полярни по своята дейност - Гео Милев поета, който е имал изключителен усет за изображението и историка на изкуството Андрей Протич, автор на първата книга за новото българско изкуство.
Характерно за неговото творчество е пълното пренебрежение към стила, непрекъснато скиталчество из техниките на живописта, което го прави уникален и го нарежда в групата на най-значимите българско художници, творили в началото на 20-ти век, времето на стремглаво развитие на изкуството в България и Европа
Изложбата се съпровожда от каталогът към експозицията в Софийска градска галерия, в който са поместени документи, осветяващи неизвестни досега нюанси от житейския път на художника. Това е първото двуезично изследване на неговото творчество, а репродуцираните 190 произведения го правят уникално и като обем.
С цел цялостното представяне на човека и творец Сирак Скитник, в рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да видят филмите „ Сирак Скитник“ – на режисьора Зунка Янкова и „Да питаме Сирака…“ на режисьора Петър Петров, които са любезно предоставени от фонда на БНТ.

Изложбата се организира в партньорство с Софийска градска художествена галерия, Национален музей за българско изобразително изкуство и ХГ „Димитър Добрович“ Сливен.
Публикувано на 17 Jun 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews