ПОКАНА
На 03.12.2013 г. се навършват 190 години от рождението на именитият представител на Самоковската художествена школа, талантливият художник, виден общественик и хуманист, наш съгражданин - Станислав Доспевски.

Станислав Доспевски е личност, неизменно свързана с град Пазарджик. Самоковският иконописец Зефир Димитров тръгва по пътя към своето академично обучение в Русия, минавайки през Пазарджик. Тук той се запознава с дъщерята на Бойко Коюмджията – Мариола, високо образована и интелигентна девойка. След като се завръща от Русия с ново име и светско образование на 13 октомври 1857 година прави шумна сватба и се жени за годеницата си Мариола. По свой проект преди почти 150 години построява в Пазарджик до канал „Паша Арк ” дом за своето семейство. Сега къщата е музей и е паметник на културата, който пази и съхранява духа на художника. Радетел за свободата на България - родината на която дарява не само произведенията на своя талант, а и живота си.
На 3 декември от 17 часа в изложбена зала „Цветан Радулов“ в художествена галерия „Станислав Доспевски”
Ви каним да се насладите на прекрасна музика, творби и мисли на възрожденския художник. Заповядайте на камерния концерт - соаре „Станислав Доспевски – познат и непознат” с участието на актьора Александър Пасков и произведения на Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Александър Райчев в изпъление на Гаро Ашикян.
Събитието се организира по инициатива на Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик и ще представи за първи път в Пазарджик двама творци в тандем - Александър Пасков и Гаро Ашикян.

Гаро Ашикян е роден на 1 май 1973 г. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специалност композиция в класа на проф. Иван Спасов и режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” при проф. Пламен Марков.
Постановки:
“Кайн” от Байрон, ДТ - Смолян
“Пуякът” от Мрожек, НАТФИЗ “Кр. Сарафов”
“Тартюф” от Молиер, НАТФИЗ “Кр. Сарафов”
“Хубавата Клара” от Фасбиндер, ДТ - Благоевград
“Господин Паул” от Танкред Дорст, Малък градски театър “Зад канала”
“Олеана” от Мамет, Фестивален център – Варна
“Delete” от Баурезима, Театър “София”
“Женитба” от Гогол, Срумица /Р.Македония
“Ревизор” от Гогол, ДТ - Благоевград
“Господин Колперт” от Гизелман, ДТ - Стара Загора
“Закуска, обяд, вечеря” от Мошина, ДТ – Благоевград
„Боговете” от Георги Данаилов, Сатиричен театър
"Еснафска сватба" от Б.Брехт, Срумица /Р.Македония
“Женитба” от Гогол, ДТ - Пазарджик
"Онзи, който се хили" от Венцислав Кулев, Народен театър „Иван Вазов”
Автор на музика за театрални постановки и филми.
Награди:
“Ревизор” – награда на публиката на Театралния фестивал в Благоевград
Награда за съвременна композиция на Академичния конкурс за Камерна музика
Лауреат на конкурса “ Иван Спасов” за съвременна българска музика.
Александър Пасков
Роден в Пазарджик. Завършва актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръсто Сарафов" при проф. Крикор Азарян, проф. Иван Добчев и доц. Тодор Колев.

След завършването си играе в ДТ "Апостол Карамитев", Димитровград няколко сезона, след което се завръща в родния град в трупата ДТ "Константин Величков" - Пазарджик.
Изиграл е много роли през кариерата си. В телевизията ни е познат с ролята си на Атила Желязов от партия "Щурм" в седем часа разлика".
Публикувано на 02 Dec 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews