Изложба „Акварел” от фонда на Софийска градска художествена галерия гостува в ХГ „Станислав Доспевски” ПазарджикНа 27 ноември (сряда) от 18.00 часа, Художествена галерия „Станислав Доспевски” ще представи избрани творби акварел от колекцията на Софийска градска художествена галерия. В І-ва зала на галерията са експонирани 52 творби на 32 именити автори. Това са избрани произведения от края на 19-ти до края на 20-ти век на значими художници като Никола Петров, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Фикрет Ислямов, Любен Зидаров, Александър Поплилов, Генко Генков и други.

„Известен още в древността, акварелът първоначално е използван предимно като спомагателна живописна техника за рисуването на ескизи и проекти на творби. Постепенно през столетията се развива като самостоятелно изкуство, което предполага изключително богата гама от начини за работа – а ла прима, мокро в мокро, многослойно напластяване – за да се превърне в поезията на живописта.
Акварелът е една уникална техника, която дава неограничени възможности за изобразяване на най мимолетните явления в природата и изразяване на дълбочината на човешките преживявания. Лек и въздушен, едва доловим със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или многопластов, плътен и материален, акварелът често се съчетава с гваш, рисунка с молив или туш, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете.
Акварелът е привлекателен и е предизвикателство за творците не само със своята непринуденост и неповторимост, а и защото изисква голямо майсторство и увереност. Характерното за техниката спонтанно и същевременно – прецизно полагане на цветовете създава особената красота и артистичност на акварелните творби.
В колекцията на Софийска градска художествена галерия има значителен брой акварели на български художници, създадени през десетилетията от края на 19-ти до края на 20-ти век.
Пейзажи, натюрморти, портрети, или композиции, изпълнени с разнообразни техники и личен авторски почерк, ни дават възможността да се докоснем до творчеството на известните български майстори на акварела, като Ярослав Вешин, Йозеф Обербауер, Никола Петров, Александър Мутафов, Никола Маринов, Константин Щъркелов, Петър Младенов, Йордан Гешев, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Генко Генков, Кирил Майски, Любен Зидаров, Ненко Токмакчиев и други.
Колекцията от акварели на СГХГ, без да претендира за хронологична изчерпателност, предлага интригуващ разказ за пътя и постиженията на акварелното изкуство у нас, обичано и развивано от поколения творци. „
Аделина Филева
Директор на СГХГ
Публикувано на 22 Nov 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews