ПОКАНАНа 17 октомври Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик представя изложбата „Плакатите на Марин Маринов - Ретроспекция” на пазарджишкия художник-сценограф Марин Маринов. Изложбата представя 70 плаката на автора създадени в периода 1965 – 2008 година.

„Марин Маринов е представител на поколението, създало върховите постижения в областта на приложната графика през последната четвърт на ХХ век – период на високи професионални и естетически критерии на един неоспорим творчески възход.

Точно по времето, когато българският плакат, начело с театралния, набира ускорение, Марин Малинов прави своя дебют (1968) „Страхил страшен хайдутин” и „Празници на българската книга в Пазарджик”. Това са и едни от първите плакатни изяви извън центъра София. Това отбелязва и Светлин Босилков в монографията „Българският плакат” (1973 г. изд. „Български художник”). После идват плакатите за изложби, спортни и исторически събития, първите плакати за „Зимни музикални вечери – Пазарджик” и празниците на родния град. В плакат по същия повод художникът използва успешно мотив от дърворезбата на катедралната църква „Св. Богородица” – „Плодовете на Хаанската земя” роден от длетото на прочутия майстор Макрия Негриев.

Марин Маринов винаги предпочита да е пестелив и лаконичен и залага върху това въздействието на плакатите си върху зрителя.
Днес художникът използва съвременните технически възможности на фотографията и компютърните технологии но винаги при подчертаната грижа за композиционното и смислово единство на образ и текст.
Творчеството на Марин Маринов доказва многостранността и идеите и таланта му.”
проф. Димитър Г. Димитров
/историк на изкуството/

Изложбата ще бъде открита на 17 октомври (четвъртък) 2013г. от 18.00 часа в зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.
Публикувано на 11 Oct 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews