Изложба „Усещане” на ХГ „Станислав Доспевски” – 58 жени – творци – 107 художествени произведения от фонда на галерията
Откриване: 21 февруари, 18:00 часа, зали на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик, централна сграда, пл. Константин Величков 15;

В историята на изкуството ролята на жената е била вдъхновител на творците – муза на ума и сърцето, на четката и перото. Тя е красива, невинна, нежна. Тя е и демон, и сила - способна да обезоръжи и най-зоркия и остър ум. Тези много лица на жената я превръщат в муза на безброй автори, но това не е достатъчно да се опише същинската сила и магия, която крие женската природа – жената - творец.

Жените - творци във времето са се сблъсквали с редица предизвикателства във връзка с налагането на ролята им в обществото и в изкуството.

Коя е жената в изкуството на съвременния свят? Днес, тя е обект, субект, автор и инициатор.

В очакване на пролетта и месеца, който вещае пробуждане на природата и сетивата, Художествена галерия „Станислав Доспевски” подбра една „нежна селекция” от женски имена от фонда, накратко наречена „Усещане”.

В художествения фонд на галерията се съхраняват стотици творби на десетки жени – творци от миналото столетие до наши дни. Истинско тържество на духа е новата експозиция на галерията с избрани творби. Някои от тях отдавна не показвани, чакащи своя момент във фондохранилището на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

В изложба „Усещане” ще забележите силното присъствие на нежните „черно - бели богини” - Анна Крамер, Златка Дъбова, Жана Костуркова, Анастасия Панайотова, Мана Парпулова. Стратегическо място в експозицията заема триизмерното изкуство – скулптура и керамика с изящните творби на Анна Машева, Милена Бочукова, Емилия Емилова, Олга Наздрачева и др. Живописните произведения от фонда са на жените-художници Елисавета Консулова – Вазова, Калина Тасева, Ана Петрова, Веса Василева, Мира Йовчева – Лехчанска, Магда Абазова, Лилияна Русева, Лика Янко, Долорес Дилова, Бисера Прахова, Десислава Минчева и много други. Включени са няколко творби от новото попълнение в раздел „Живопис” - малка не обособена колекция, чийто автор е Мария Доспевска – внучка на Станислав Доспевски. Достигаме новото време и отбелязваме последната, постъпила в плеадата от женски имена във фонда - Дарина Пеева, след последната Национална графична изложба „Георги Герасимов” 2017 г. (организирана от ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик). В експозицията присъстват и творби на жени – творци, добре познати от художествения живот на град Пазарджик - Александра Кисовска, Богдана Влайкова, Евгения Панчова, Надежда Иванова, Вера Стефанова, Елисавета Здравкова, Маргарита Иванова, Елена Лютакова, Елеонора Хаджиниколова, Мария Дамянова, Евелина Тодева, Мария Баракова-Радева и др.

В настоящата изложба публиката ще види основните видове изящно изкуство – живопис, графика, скулптура, ще се наслади и на жанрово многообразие – портрет, пейзаж, натюрморт, композиция. Интересен е „специфичният език” на изразяване на всяка една от представените 58 жени-творци с общо 107 художествени произведения оформящи изящната експозиция.

Авторското, видовото, стиловото и жанрово многообразие на изложба „Усещане” отваря нови хоризонти за културни, изследователски, образователни, методически възможности за иновативни и интегративни връзки между културни и образователни институти.
Публикувано на 15 Feb 2018 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews