НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ!

На основание решение № 697 от 14 ноември 2013 г. за разместване на почивни дни през 2014 г. на Министерски съвет и заповед на директора на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик, Ви уведомяваме, че на 18 април (петък) Велики петък, 19 април (събота) Велика събота, 20 и 21 април (неделя и понеделник) Възкресение Христово – Великден, Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик и филиалите - къща-музей "Станислав Доспевски" и къща-музей "Георги Герасимов" няма да са отворени за посетители.
Пожелаваме Ви щастливи Великденски празници!

 
Публикувано на 17 Apr 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

ПОКАНА

На 15 април (вторник) 2014г. От 18.00 часа в зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик ще бъде открита изложбата „Ние художниците от „Брегов”. Изложбата е по повод честването на 150 години от създаването на СОУ ”Георги Брегов” Пазарджик и 30 години от създаването на паралелка с профил „Изобразително изкуство”.
Изложбата представя творби на бивши преподаватели и възпитаници на училището.

Публикувано на 13 Apr 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Райко Алексиев:

Не съм пропилял живота си напразно
Все още творбите на хумориста лежат в литературните архиви и не са издадени в самостоятелна книга
Румяна Пенчева*

Публикувано на 14 Mar 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

„Из колекцията”

Изложба, посветена на 110 години от рождението на художника Стоян Василев (1904 - 1977)

Из архива на Стоян Василев
Още от най-ранна детска възраст у мене се породи непобедимото влечение към две изкуства: към рисуването и към музиката. С първото продължих, а при второто си останах любител, макар че моите приятели са на мнение, че свиря много добре на много инструменти: цигулка, чело, флейта, ксилофон и др. Считам, че музиката и живописта са неразривно свързани.
Публикувано на 20 Feb 2014 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

На 03.12.2013 г. се навършват 190 години от рождението на именитият представител на Самоковската художествена школа, талантливият художник, виден общественик и хуманист, наш съгражданин - Станислав Доспевски.
Станислав Доспевски е личност, неизменно свързана с град Пазарджик. Самоковският иконописец Зефир Димитров тръгва по пътя към своето академично обучение в Русия, минавайки през Пазарджик. Тук той се запознава с дъщерята на Бойко Коюмджията – Мариола, високо образована и интелигентна девойка. След като се завръща от Русия с ново име и светско образование на 13 октомври 1857 година прави шумна сватба и се жени за годеницата си Мариола.
Публикувано на 02 Dec 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Изложба „Акварел” от фонда на Софийска градска художествена галерия гостува в ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик

На 27 ноември (сряда) от 18.00 часа, Художествена галерия „Станислав Доспевски” ще представи избрани творби акварел от колекцията на Софийска градска художествена галерия. В І-ва зала на галерията са експонирани 52 творби на 32 именити автори. Това са избрани произведения от края на 19-ти до края на 20-ти век на значими художници като Никола Петров, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Фикрет Ислямов, Любен Зидаров, Александър Поплилов, Генко Генков и други.
Публикувано на 22 Nov 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Художествена галерия "Станислав Доспевски" Пазарджик представя кураторски проект на Ани Стойкова ИНВЕНТАРНА ЕДИНИЦА
Проект на Ани Стойкова, който цели да привлече вниманието на младите хора в град Пазарджик към музейната институция. Творбите, които представя са на имена в съвременното изкуство, селектирани от фонда на галерия „Станислав Доспевски”. Пърформанс изпълнението е част от документирането, процес едновременен с живото представяне.
Липсата на интерес към изкуството и замирането на градското галерийно пространство са причините да бъде създаден този проект.
Публикувано на 05 Nov 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ” ПАЗАРДЖИК
ИЗЛОЖБА „СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА”
ФОТОГРАФИЧЕСКИ ПОДПУРИ

Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик представя изложба „Седемте смъртни гряха” .
Изложбата е дело на творческия тандем между баща художник и дъщеря фотограф – Славчо Славчев и Галина, вече Бонева, които в продължение на около две години работят по темата.
Седемте триптиха са съчетание на фотографии и рисувани с графичен таблет допълнения.
Публикувано на 23 Oct 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Художествена галерия „Станислав Доспевски” град Пазарджик,
СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ
И ФОНДАЦИЯ „ПОДДЪРЖАНЕ НА ИЗКУСТВОТО В БЪЛГАРИЯ”
имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата
„120 години БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО”
на 18 октомври (петък) 2013 г., 17.00 ч.
в зала „Цветан Радулов” на ХГ „Станислав Доспевски”

Публикувано на 16 Oct 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

ПОКАНА

На 17 октомври Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик представя изложбата „Плакатите на Марин Маринов - Ретроспекция” на пазарджишкия художник-сценограф Марин Маринов. Изложбата представя 70 плаката на автора създадени в периода 1965 – 2008 година.

„Марин Маринов е представител на поколението, създало върховите постижения в областта на приложната графика през последната четвърт на ХХ век – период на високи професионални и естетически критерии на един неоспорим творчески възход.
Публикувано на 11 Oct 2013 от Художествена галерия „Станислав Доспевски”

<< Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews